Lansare de carte intre berbeci si porci

Publicat de A.N. | Etichete: , , , | Posted On sâmbătă, 19 septembrie 2009 at 9/19/2009 04:34:00 p.m.




Baza Hipica, atmosfera relaxata, muzica buna, fum, oameni multi, care mai de care mai intresat de ceea ce se petrece in jur. Judecatori, fosti colonei, artisti, fotografi, Mihael Balint si doi protapi in care sunt trasi un berbec imens si un purcel perfect rumenit. Cam asta era atmosfera de vineri seara in cadrul careia, ziaristul pietrean si-a scos pe tejghea prima carte.

Mihael Balint, ziarist, scriitor, uneori si critic de arte, a lansat ieri prima sa carte de autor. Fara surprindere se poate constata ca ziaristul Balint nu s-a putut dezbara de metahna scrisului clar, concis, dar care cuprinde si figurile de stil permise de acest gen si a incropit, in cateva sute de pagini, o biografie a Neamtului ce sigur este
privit cu ochii reci dar protectori ai unui om de presa.

Reportajele, interviurile, stirile, fara prea multa insertie de opinii si concluzii sunt expuse publicului in ceea ce Mihael Balint a intitulat "Contraforturi de-o zi". Baza acestei carti este alcatuita din textul de ziar, cel ce supravietuieste doar pentru o zi pe taraba sau in mintea cititorului interesat de ce s-a mai petrecut ieri. Din acest motiv, misiunea pe care si-a asumat-o autorul este mult mai putin facila decat pare la o prima vedere. Sa culegi texte publicate in editiile ziarelor si sa le transformi intr-o mica istorie, sa le dai statornicia unei povesti sau sa amintesti de vremea, momentul sau perioada in care s-au petrecut evenimentele nu este o misiune lesne pentru cel ce scrie. In primul rand trebuie sa ai pe ce pune mana. Si Mihai are.
"Sunt niste puncte de o oarecare rezistenta colectate din textele de ziar publicate sub semnatura mea si care nu ar putea rezista mai mult de o zi. Am vrut sa creez ceva unitar, sa trec peste bariera timpului. Chiar daca textele sunt disparate, culese din perioade diferite, domenii diferite, au ceva in comun, au ceva ce le leaga", a declarat Mihael Balint despre propria-i munca.
Ca un muncitor care isi admira ceea ce a realizat, Mihael Balint a ordonat textele in functie de domeniul atins. Itinerarii turistice - aflam aici istorii, povestiri si vorbe despre locuri foarte cunoscute din judet. La "personalitati" sunt categorisiti cativa oameni de valoare pe care autorul i-a zugravit, iar la "Portret de artist" sunt trecutti in revista artistii din Neamt, care nu sunt nici multi, dar nici putini.

Comments:

There are 1 comentarii for Lansare de carte intre berbeci si porci

Trimiteți un comentariu