Până la doctor trebuie să mergi cu liftul

Publicat de A.N. | Etichete: , , | Posted On luni, 7 martie 2011 at 3/07/2011 02:26:00 p.m.

Spitalul Judeţean Neamţ are nevoie aprigă de o schimbare de mentalitate în randul angajaţilor de "jos". De la momentul preluării administraţiei de către Consiliul Judeţean, majoritatea doctorilor, asistenţilor şi a altor cadre din acest sistem au înţeles că în cazul în care nu ştiu să-şi vândă marfa cu zâmbetul pe buze şi să discute cât mai bine cu pacienţii, nu vor mai avea fonduri.

E simplu. Nu vine pacientu' că i-ai vorbit urât, Casa de Asigurări nu mai dă bani, paturile se "taie", iar posturile se împuţinează. E economie bazată pe logică.

Cu toate acestea, în sistem există oameni ce se comportă în continuare ca un ţesut cangrenos în corpul ce vrea să se însănătoşească. Am realizat că nu din cauza medicilor, a conducerii, a asistenţilor nu are o imagine foarte bună Spitalul Judeţean Neamţ, ci din cauza personalului auxiliar care se ocupă de cele mai mărunte servicii, cei care gândesc într-un sistem bazat pe compensaţii imediate. Aceste persoane crează probleme în cadrul sistemului doar ca după aceea să fie recompensaţi cu un leu, doi lei...

Unul dintre cele mai importante momente din viaţa unei familii este cel în care îi apare pe lume prima progenitură şi ca un tată conştient de probleme cu care se confruntă sistemul întreabă în strânga şi în dreapta ce trebuie să facă pentru ca acest eveniment să se desfăşoare normal. Întreabă ce bani trebuie să dea, cui să dea, când să dea. Tatălui din situaţia cu pricina i s-a spus că nu trebuie să se gândească prea mult la aceste practici, că nu se mai petrec. Totuşi a încercat. Atenţiile i-au fost refuzate de medici, de asistenţi de toţi cei implicaţi în sistem, aşa că s-a gândit că poate aşa stau lucrurile în acest moment.

Apoi a urmat momentul deplasării cu liftul când i s-a reamintit că acest sistem are caracter malign şi că nu este îndeajuns ca doctorii şi asistenţii să se comporte diferit ci că sistemul trebuie schimbat în întregime. "Unde mergeţi?", a întrebat doamna cu caciulă de blană, învelită într-un

halat incolor de spital. Avea o revistă în mână. "La maternitate, la etajul patru". "Ha! Nu se poate dom'le, e carantină. Nimeni nu urcă acolo", a răspuns pe un ton nervos şefa de lift. Tatăl a spus că are deja cunoştinţe urcate acolo, dar a primit ţipete şi i s-a spus că asistentele, alea de au cartele, duc oamenii sus. Cu toate acestea, prospătul părinte a urcat până la urmă la etajul patru acolo unde sala de aşteptare era plină de vizitatori, iar vestita uşă cu geam - larg deschisă. Nici urmă de carantină, iar accesul se putea face pe scări. Dacă ar fi ştiut, nu mai deranja doamna de la lift.

Un alt paznic al accesului spre etajele superioare, care a urcat cu tatăl până la maternitate unde a discutat cu doctorul despre naştere, la întoarcere i-a spus: "Băi, da' de ce ai mai urcat dacă ai stat doar două minute?".

Apoi s-a dumirit. Şi-a adus aminte de poveştile prietenilor care absolut toate începeau cu: "După ce am aflat că a născut, am mers la liftier şi i-am dat 50 de lei să mă lase să urc".

Aşadar s-a conformat, a scos bancnota a băgat-o unde trebuie şi nici nu a fost întrebat unde merge şi ce face, decât la ce etaj.

Oricât s-ar chinui doctorii din conducerea Spitalului ori preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ să schimbe modul în care se petrec lucrurile în acest sistem, va exista întodeauna un domn sau o doamnă care va trece şi peste vorba doctorului şef de secţie.

Vorba aia: până la doctor trebuie să mergi cu liftul.

Comments:

There are 18 comentarii for Până la doctor trebuie să mergi cu liftul

Trimiteți un comentariu