Jaf de jaf

Publicat de A.N. | Etichete: , , , , , | Posted On marți, 17 mai 2011 at 5/17/2011 08:49:00 p.m.

Jefuirea unor importante opere de artă dintr-o vilă de pe strada Ştefan cel Mare a pus din nou pe jar Poliţia nemţeană.

Deastă dată nu mai este vorba de răfuieli între grupuri de interlopi ci de devalizarea unei colecţii impresionante, realizată cu sânge rece şi, probabil, premeditare în plină zi. Poliţiştii par a bătea pasul pe loc. Aceasta deşi au fost alertaţi rapid după plecarea infractorului şi au beneficiat de o descriere completă a acestuia. Ieri, la o zi de la producerea jafului, reuşiseră doar să identifice operele furate şi să facă un portret robot al autorului atacului

Nouă tablouri pictate de şase dintre cei mai importanţi artişti platici români au fost furate dintr-o casă de pe strada Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ. Modul de operare, firul evenimentelor şi lipsa unui suspect clar duce la ideea că acestă tâlhărie care s-a petrecut în plină zi ar putea fi comandată. Preţurile tablourilor, în cazul în care sunt autentice toate, ar putea depăşi câteva sute de mii de euro.

Lista tablourilor curpinde: "Irişi galbeni" de Nicolae Tonitza, "Casă în pădure", "Băiat", "Portret de femeie", "La marginea Pădurii" şi "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, "Natură moartă cu piersici" de Octav Băncilă şi două lucrări intitulate "Natură statică" de Corneliu Baba.

Despre aceste lucrări, polişitii susţin că patru dintre operele de artă sunt înscrise în patrimoniul naţional şi există în evidenţele Centrului de Cultură Neamţ.

Totul s-a întâmplat marţi, 17 mai. După ce probabil a analizat în linişte casa preţ de mai multe zile, hoţul de artă a descoperit o uşă lăsată deschisă la demisol, şi în jurul orei 7.30 a pătruns în imobil unde a dat peste proprietra locuinţei, Victoria Stoiciu. Imediat a trecut la treabă. A legat bătrâna în vârstă de 72 de ani de un scaun şi a dat drumul la anchetă. Nu îl interesau decât tablourile de mare valoare, iar pentru a afla cu exactitate ce merita "a stat de vorbă" cu proprietara colecţiei aproape şapte ore, timp în care a întrebat despre aproape toate tablourile din cele aproape 100 pe care le deţine această familie.

A ales nouă tablouri şi le-a scos din ramă. Pe lângă acestea a mai ales câteva statuiete rare din fildeş, un ceas de buzunar de aur, dar nu a avut reţineri nici când a dat peste banii de pensie ai bătrânei, adică 1.450 de lei.

În momentul în care a ieşit din casă încărcat ca un Moş Crăciun, pe alee s-a întâlnit cu una dintre vecinele îngrijorate de faptul că Victoria nu a răspuns la telefon toată ziua. I-a spus că a venit să repare ceva prin casă şi i-a solicitat să intre cu el în imobil. Ajunşi în interior, tâlharul a lovit-o putenic în faţă pe Ileana Stafie, a legat-o şi a plecat. Cele două au fost găsite câteva minute mai târziu de o altă vecină, care îşi anunţate vizita odată cu prima, dar care întârziase câteva minute.

În câteva minute au sosit şi poliţiştii care au cercetat în amănunt toată locuinţa pentru a vedea dacă sunt urme ce i-ar putea ajuta în anchetarea cazului.

Ce spun poliţiştii

"În temeiul sesizării o echipă complexă, formată din polişiti de investigaţii criminale şi criminalişti, s a deplasat la faţa locului şi au stabilit că în jurul orei 07.30, suspectul a pătruns în locuinţă, pe o uşă lăsată descuiată (...) În prezent, polişitii continuă cercetările în vederea identificării autorului, valoarea prejudiciului urmând a fi stabilită ulterior", a transmis inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Tot e a mai adăugat că suspectul a fost descris ca având 1,70 - 175 metri înălţime, alură atletică, îmbrăcat în costum sport şi era brunet. Poliţiştii încercau încă de ieri să alcătuiască din imagini portretul robot al celui căutat.

Nu se cunoaşte încă valoarea tablourilor

În acest moment nu se cunoaşte cu exactitate prejudiciul deoarece multe dintre aceste tablouri nu erau cerificate şi înregistrate, unele fiind mai cunoscute, altele fiind mai puţin cunoscute publicului.

De exemplu, în cazul tabloului lui Nicolae Grigorescu "Car cu boi", criticul Emil Nicolae a explicat că există aproape 200 de variante ale acestei scene, unele executate chiar de maestrul Grigorescu, altele de elevii acestuia şi "retuşate" şi semnate de marele pictor român. "În acelaşi timp, având în vedere cadrul legislativ, care menţionează că deţinătorii de astfel de opere le pot declara sau nu, şi că între 1989 şi 2000 a existat un vid legislativ în acest domeniu, putem spune că nu mai există o evidenţă clară a patrimonioului cultural de acest tip. La fel, putem spune că în astfel de cazuri pot dispărea lucrări de foarte mare valoare", a menţionat criticul Emil Nicolae.

Cu toate acestea, în cazul în care cel puţin lucrările lui Tonitza şi ale lui Grigorescu sunt originale şi au semnăturile maeştrilor, valoarea acestora poate depăşi 200.000 de euro.

De exemplu, în 2010, un "Car cu boi" semnat Grigorescu a primit 155.000 de euro la "Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc 2010".

Comments:

There are 1 comentarii for Jaf de jaf

Trimiteți un comentariu