Supremaţie

Publicat de A.N. | | Posted On miercuri, 6 februarie 2013 at 2/06/2013 12:25:00 p.m.

Acesta este cuvântul de ordine pe care politicienii, vechi şi noi, din Neamţ  îl au împlântat în creştet de la momentul în care USL a tras cele 10 cărţi câştigătoare la alegerile parlamentare de la finalul anului 2012. Şi de atunci se comportă ca atare.
Cu toate acestea, piedica rămâne rezultatul de la alegerile locale, scor care nu îi clasează pe uselişti printre dregătorii fără nevoie de aliaţi de alte culori în forurile de interes local şi judeţean, acolo unde curge laptele şi mierea promise la un apel de conjunctură belicoasă ale cărui plombe au sărit după prima masă copioasă.
Supremaţia în Consiliul Judeţean Neamţ a fost deţinută de preşedintele Culiţă Tărâţă şi cei câţiva supuşi UNPR care au negociat cu oricine se „cădea“ pentru a forma, pe rând, trei majorităţi, toate cu acelaşi interes - numirea de agamani în societăţile cu capital majoritar public. Chiar dacă nu sunt indemnizaţi, agamanii au putere de decizie în numirea membrilor Consiliului de Admi-nistraţie, for plătit şi care coordonează activitatea firmei pu-blice.
Dezinteresul aleşilor pentru Drupo poate fi observat de la o poştă. Din momentul în care Mihai Fărcăşanu (PP-DD) încă era vicepreşedinte susţinut de Culiţă Tărâţă, conducerea firmei a fost pusă în mâna celor de la formaţiunea lui Dan Diaconescu şi nu a mai cerut nimeni nimic. De ce? Simplu. Pentru că are datorii de peste 8 milioane de lei, pe care speră să le achite odată ce Consi-liul Judeţean va deconta facturile de lucrări, utilaje puţine şi stricate şi un manager necunoscut.
Recent, cei din USL, sătui poate de modul în care au fost scoşi în repetate rânduri de la masa de negociere, au plivit UNPR din toate structurile în care s-a plantat şi au rearanjat AGA la toate societăţile subordonate cu excepţia Drupo care rămâne în curtea PP-DD. Interesul a fost pentru Troleibuzul, acolo unde a ajuns în AGA şi Gheorghe Vasiloiu, schimbat de oamenii lui Tărâţă, cel care făcea lunar asi-gurări la maşini de peste 40.000 de lei. Dar şi pentru Compania Judeţeană Apa Serv, acolo unde schimbarea lui Tărâţă a fost recalculată şi UNPR scos din joc.
Tărâţă şi intrarea în PSD
Solicitarea lui Victor Ponta care a recomandat liderilor PNL şi PSD să se înţeleagă cu cel de la UNPR în privinţa funcţiilor în forul judeţean şi a celor adiacente nu a fost luată în seamă de Culiţă Tărâţă, diminuându-şi astfel şansele de a intra pe o poziţie de forţă, în PSD, având în vedere viitoarea fuziune prin absorbţie a celor două formaţiuni.
Acum nu mai depinde totul de data la care se organizează alegerile (februarie sau martie) ci şi de modul în care şeful judeţului va fi nevoit să împartă viitorul buget cu amendamentele celor de la PSD şi PNL.
Culiţă Tărâţă nu mai are puterea să spună că doar el este cel care va decide în ce direcţie se duc fondurile, ci va trebui să se consulte cu liderii USL în această privinţă. În cazul în care nu ajung la înţelegere, consilierii PNL şi PSD sau chiar de la alte partide, în funcţie de situaţie, vor amenda bugetul astfel încât sumele să se ducă spre primăriile care trebuie. Principiul - un primar cu bani la buget este un primar care aduce voturi în partid - va funcţiona şi în cazul alegerilor din PSD, acolo unde, deocamdată singur şi candidat  nou este preşedintele interimar Ionel Arsene.
După alegeri, în cazul în care liderul de la UNPR nu „încurajează“ pe cineva din interior pentru a-l contracandita, chiar şi cu slabe şanse pe Arsene, se va putea întoarce în PSD Neamţ, doar pe poziţia din care a plecat - de vicepreşedinte.

Comments:

There are 0 comentarii for Supremaţie

Trimiteți un comentariu