Liciu acuzat de fals si uz de fals

Publicat de A.N. | Etichete: , , , | Posted On duminică, 11 octombrie 2009 at 10/11/2009 11:53:00 a.m.


Autor: Mihai Sava, "Realitatea Media"
Neintelegerile legate de o tranzactie imobiliara si construirea unui imobil au ajuns subiect de ancheta pentru magistratii Parchetului de pe langa Tribunalul Judetean Neamt, acestia instrumentand un dosar in care apar nume "grele". Este vorba despre Cristian Liciu (presedintele PSD Piatra Neamt) si Petru Cucoara (patronul firmei Vitalis) care au fost acuzati de catre Iulian Luca - administratorul societatii Relada Comexim. Luca a afirmat ca a fost inselat, in afaceri, de cei doi, cu aproximativ opt miliarde de lei vechi. Procurorii au considerat ca infractiunea nu s-a petrecut, iar neintelegerile dintre cele doua parti constituie litigiu comercial, drept pentru care au dispus neinceperea urmaririi penale. Liciu, dupa ce a fost chemat pe la audieri, declara ca este vorba despre un razboi politic si ca Luca este pus de altcineva sa-l denigreze.

Afaceri cu o foaie stampilata in alb

Scandalul a izbucnit la sfarsitul anului trecut, cand Luca a facut plangere penala impotriva lui Cucoara si a lui Liciu, acuzandu-i pe acestia de inselaciune, abuz de incredere, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, sustinand ca a fost pacalit cu 811.122 de lei. In plangerea facuta, Luca a sustinut ca Liciu si Cucoara i-au luat un avans pentru lucrari la o casa, in baza a doua facturi care au fost achitate cu bilete la ordin, dar lucrarile nu au mai fost executate. Mai mult, patronul "Relada Comexim" a declarat ca a fost pacalit sa semneze si sa stampileze o foaie alba, care apoi a fost completata in fals de cei doi, devenind astfel un proces-verbal de receptie a unei constructii nefinalizate. "In data de 10 mai 2007, cand a avut loc discutia la sediul lui Cucoara Petru, prin care ne-a promis ca va termina o lucrare la rosu, proprietatea firmei noastre din Piatra Neamt, nefiind cineva disponibil sa redacteze acel proces verbal, pentru scutire de TVA, am fost determinati sa semnam si sa stampilam in alb o foaie, urmand ca a doua zi sa ne-o remita. Ulterior, am aflat cu stupoare de existenta unui proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor, fara acordul nostru. Mai mult, acest act nu reflecta realitatea prin care am convenit sa ne lucreze constructia proprietatea noastra si nu a lui Liciu Iorgu Cristian (Luca a declarat ca firma lui Cucoara, in loc sa-i ridice imobilul sau, i-a constuit lui Liciu un hotel la iesirea din oras - n.r.). De altfel, acest fals proces verbal , cu stersaturi si inexactitati, nu poarta girul nostru, fiind ilegal si fals", a precizat Luca.

Cand magistratul Georgeta Ciupic (de la Parchetul judetean) a dispus neinceperea urmaririi penale, impotriva lui Liciu si a lui Cucoara, Luca a atacat rezolutia, la primul procuror, considerand-o nelegala si netemeinica, iar acum asteapta solutia.

La Parchet lucrurile se vad altfel

Dupa ce a analizat actele depuse la dosar, procurorul care a instrumentat cazul a considerat ca presedintele PSD Piatra Neamt si patronul "Vitalis Com" nu au comis nicio infractiune. In opinia magistratului, faptele au avut urmatorul curs. In 2006, Cucoara a vrut sa cumpere un teren (in valoare de 500.000 de euro) de la Luca. A achitat avansul de 100.914 euro, dar apoi, pentru ca nu mai avea bani, a renuntat la contract. Terenul a fost vandut unei alte firme, care a platit integral cu bilete la ordin. Un an mai tarziu, Iulian Luca s-a inteles cu Liciu si Cucoara sa-i achite presedintelui PSD (in contul unuei datorii) niste lucrari pe care Cucoara i le facuse la un imobil. Ulterior, cei trei s-au certat. La audieri, Luca a declarat ca i-a virat in cont lui Cucoara 812.122 de lei (o parte cu bilete la ordin primite de la vanzarea terenului, iar restul cu bilete la ordin proprii). El a mai spus ca a dat avansul primit pentru prima tranzactie cu terenul, iar diferenta urma sa fie folosita la renovarea unei cladiri a firmei lui Luca.

La audieri, Cucoara a sustinut ca procesul verbal "cu bucluc" a fost semnat si stampilat de Luca dupa ce acesta s-a dus si a vazut ca lucrarea pe care o achitase i-a fost terminata, iar de fata ar fi fost si Liciu. Totodata, el a mai aratat ca, pentru constructia hotelului lui Liciu are facturi pe care, de altfel, le-a si inregistrat in contabilitate.

"Din probatoriul administrat rezulta ca aspectele sesizate constituie litigiu comercial intre parti, nefiind intrunite elementele constitutive ale infractiunilor de abuz de incredere si inselaciune. Cu privire la infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, acestea privesc procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor, insa, intrucat probatoriul administrat nu a dovedit ca inscrisul sub semnatura privata a fost falsificat prin contrafacerea scrierii sau subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod, in consecinta, nu subzista nici infractiunea de uz de fals", este precizat in rezolutia de neincepere a urmaririi penale.

Itele politicii

Cel mai afectat de tot acest scandal pare a fi Cristian Liciu, care se considera o victima a intrigilor politice de la nivel judetean. Desi Luca a negat ca ar avea vreo implicare politica, Liciu continua sa creada ca cineva se afla in spatele acestuia si, prin diverse acuze, vrea sa-i distruga imaginea: "Totul este pe linie politica. Luca este pus de cineva sa ma denigreze, pentru ca a facut afaceri cu terenuri, in Piatra Neamt, cu aceasta persoana, si-i este oarecum dator acum pentru «serviciile» de care a beneficiat. De cand am fost ales presedinte al PSD Piatra Neamt a trebuit sa suport tot felul de atacuri murdare. Mi-au fost facute diverse plangeri, cum este si aceasta cu inselaciunea si falsul, dar am probat, cu acte, ca nu am comis nicio infractiune. Vor sa-mi pateze imaginea, sa ma desfiinteze", a specificat presedintele filialei locale a PSD.

Ca de obicei, insa, dreptatea este undeva la mijloc, iar adevarul pur si simplu este intotdeauna pur, dar niciodata simplu.

Comments:

There are 1 comentarii for Liciu acuzat de fals si uz de fals

Trimiteți un comentariu